buildingSMART International Awards är ett pris som delas ut till aktörer verksamma inom bygg-, anläggnings-, förvaltningssektorn och akademin som visat på nyttan med att tillämpa valfria öppna standarder. Det är de bästa exemplen från hela världen som belönas i tävlingen. Priset delas ut av intresseorganisationen buildingSMART International.

buildingSMART International Awards 2022

Ansökningsperiod sträcker sig från den 1 april till den 7 juni.

Juryn utser finalister till och med den 25 juli.

Finalisterna presenterar för en mindre jury. Datum är ännu inte satt.

Vinnarna presenteras på buildingSMART International Summit som startar den 17 oktober.

Information om buildingSMART International Awards 2022.

Priset är indelat i flera kategorier som representerar olika delar av samhällsbyggnadssektorn; projekt, förvaltning, forskning och teknik. Vinnarna utses av en oberoende jury med deltagare från ett tjugotal länder. buildingSMART International Awards delas ut årligen vid en högtidlig ceremoni. Det är BIM-världens mest prestigefyllda pris och kallas ibland för VM i BIM.

VM i BIM 2022

BIM Alliance utgör den svenska delen av buildingSMART International och vi bjöd in sina medlemmar till ett frukostmöte den 27 april där de fick veta mer om buildingSMART International Awards. Deltagarna blev guidade i ansökningsprocessen och samtalade om vad som krävs för att vinna, tog del av erfarenheter och goda BIM-exempel från tävlande förra året. Nytt för i år är en kategori för hållbarhet. Du kan ta del av både inspelningen från frukostwebbinariet och presentationerna här.

Kategorier och teman för år 2022

Tidigare erfarenheter

Det skickas in många bidrag till tävlingen och år 2020 fick vi en svensk vinnare.

Förra året, år 2021

Förra året fick tävlingen 9 vinnare, av de 133 bidrag som skickades in till tävlingen. Bidragen granskas av en jury på 128 personer från ett 20-tal olika länder. Exempelvis så vann tyska MKP GmbH i kategorin tillgångsförvaltning med sitt bidrag ”smartBRIDGE Hamburg | the openBIM-based digital twin for bridge maintenance​”.

Ta gärna del av buildingSMART International Awards 2021 , samt se sändningen där vinnarna presenterades!

Svensk vinnare

År 2020 vann det svenska projektet Celsius tävlingen i kategorin konstruktion för ett kontorshus i Uppsala som rymmer bland annat labb, sciencepark och som har plats för Livsmedelsverket. Projektet Celsius var ett av Sveriges första byggprojekt där BIM används i hela processen.

Läs gärna mer om vinnarna år 2020 på buildingSMART.org och ta del av BIM Alliance nyhet om det svenska projektet Celsius och intervjun i Byggkoll. Det finns även en film om projekt Celsius.

– Många projekterar digitalt men gör sedan om alltihop till döda ritningar men här följer modellen med ut i produktionen, säger Anders Boström nu chef projektgenomförande på Vasakronan.

– Den stora grejen är att det blir betydligt färre fel i produktionen, menar Kjell Karlsson projektledare på Byggstyrning.

Mer om buildingSMART

Läs om buildingSMART International Awards

Läs mer om buildingSMART i Sverige

Information om buildingSMART International Awards 2022.

Inspelningen och presentationer från 27 april: Nomineringswebbinarium: buildingSMART Awards 2022

Uppdaterad den