Hej Kristian! Berätta om BIM-Mentor – vilka är ni och vad arbetar ni med?

-BIM-Mentor är ett konsultbolag grundat med målet att förbättra BIM i Sverige. Vi är specialiserade på BIM-strategi, modellhantering och verktygsutveckling för bygg- och fastighetsbranschen. Vår drivkraft är att lyfta BIM bortom projektering. Vi hjälper företag och projekt att skapa digitala modeller som kan användas genom hela byggnadens livscykel – inte bara för ritningar, utan också för analyser, beräkningar, drift och förvaltning.
Trots att byggnader ofta placeras rätt i världen i Revit-modellen används dess fulla potential sällan. Viktig information som möjliggör exempelvis energiberäkningar, transmissionsberäkningar och annan analys hanteras ofta istället i externa system – vilket innebär ett onödigt informationsglapp. Vi vill ändra på det. Genom rådgivning, utbildning och skräddarsydda lösningar – främst i Revit och Autodesk Construction Cloud – effektiviserar vi informationsflödet från tidiga skeden till förvaltning.
Vi arbetar aktivt med att ta fram Revit-mallfiler som skapar ett obrutet digitalt informationsflöde och säkerställer att förvaltningsorganisationer äger sina modeller, vilket minskar beroendet av konsulters generiska filer och skapar en tydlig, långsiktig informationsstruktur. Sammantaget leder detta till ett starkare ägande av informationen och ett mer kostnadseffektivt och hållbart digitalt arbetssätt.
Vad hoppas ni få ut av ert medlemskap i BIM Alliance?
-Vi ser medlemskapet som en möjlighet att både bidra till och ta del av den samlade kompetensen inom BIM i Sverige. Samtidigt upplever vi att det ibland kan uppstå förvirring kring tolkningar av standarder och riktlinjer, och vi ser ett stort behov av mer praktisk förankring och tydlighet i vägledningen till branschen. Vårt mål är att bidra med erfarenheter direkt från projektverkligheten för att hjälpa till att minska avståndet mellan teori och praktik. Vi vill hålla oss uppdaterade om branschens utveckling, ta del av nätverk och erfarenhetsutbyten, samt vara en aktiv och konstruktiv röst i diskussionerna om hur vi tillsammans kan driva branschen framåt.
Vilka frågor vill ni engagera er i inom BIM Alliance?
-Vi vill engagera oss i frågor som rör standardisering av digital leverans, strukturerad informationshantering (t.ex. klassificering, metadata och kravställning) samt hur digitala processer kan göras mer praktiska och effektiva i verkliga projekt. En särskilt viktig fråga för oss är vikten av att beställare äger och kontrollerar sina modeller över tid. Vi vill arbeta för att öka förståelsen hos konsulter för att respektera beställarens modellstruktur och att inte göra projektanpassningar utan beställarens medverkan och godkännande.
Modellen är en viktig informationsresurs för hela byggnadens livscykel, och vi ser ägande och kontinuitet som avgörande för att säkerställa ett hållbart och kostnadseffektivt digitalt arbetssätt.
Vi är också intresserade av att utveckla smartare arbetssätt för samordning i molnbaserade miljöer och att främja ett långsiktigt och strukturerat ägande av digital information.