BIM Alliance är positiva till den ambition kring cirkulär ekonomi som Boverket lyfter i rapporten. Vi ser det som ett mycket viktigt steg mot en resurseffektiv bygg- och fastighetssektorn där digitalisering blir en möjliggörare.  

Cirkularitet främjas av BIM som arbetssätt för bättre analys, planering och att testa olika lösningar och vi välkomnar förslag till gemensam riktning kring kompetensutbildning att arbeta cirkulärt. Klassifikationssystem och öppna standarder är grundläggande för ökad effektivitet och digital samverkan i alla produktionsled och projektfaser, inte bara för den cirkulära ekonomin.  

Byggnadsinformation är en viktig pusselbit men för en mer heltäckande vision om en digitaliserad samhällsbyggnadsbransch för cirkulärt byggande behöver också geodata, produktdata, datalexikon och till viss del IoT/sensordata tas med i resonemanget. Produktdata i form av Digitala produktpass (DPP) enligt EU:s regelverk kommer att bli centralt framåt och behöver belysas tydligare, säger Susanne Nellemann Ek, VD BIM Alliance.

BIM Alliance har från föreningens bildande förespråkat öppna standarder och filformat. Vi tycker det är mycket positivt med förslagen att ytterligare stärka förutsättningar och krav kring användning av IFC och andra öppna standarder för utbyte av data. Vi ser också gärna att övriga verktyg inom buildingSMART openBIM som IDS, BCF och bSDD beskrivs så att det framgår att IFC ingår i ett sammanhang.

Det är först när offentliga beställare ställer krav på öppna format i upphandlingar som hela branschen börjar anpassa sina system och arbetssätt – byggherrar och fastighetsägare är nyckelspelare i omställningen, säger Lars Lidén, Intressentgruppsledare BIM Alliance.

 

Uppdraget och bakgrund

Rapporten utgör Boverkets rapportering i regeringsuppdraget att utveckla arbetet med omställningen till en cirkulär ekonomi i byggsektorn. Det innebär bland annat att kartlägga och analysera hur återanvändning och återvinning av befintligt material används idag, hur byggnader kan utformas och designas från början för att vara hållbara samt enkla att reparera, uppgradera, nedmontera och återanvända.

Uppdraget innebar bland annat att undersöka hur digitaliseringen kan underlätta omställningen till en cirkulär ekonomi i byggsektorn.

Digitalisering som möjliggörare för cirkulär ekonomi

BIM Alliance ställer sig positiva till Boverkets förslag och lyfter särskilt vikten av digitala klassifikationssystem, öppna standarder som IFC, samt behovet av gemensamma datamiljöer och experimentverkstäder för att möjliggöra en mer automatiserad, spårbar och hållbar samhällsbyggnadssektor.

Klassifikation för offentlig rätt (A1)

BIM Alliance trycker på vikten av att digitalisera standarder, begreppsförklaringar, krav och liknande för att underlätta automatisering, sökning och AI-töd. Vi föreslår CoClass som gemensamt klassifikationssystem och att det är centralt att klassifikationssystem är digitala och har ett öppet API för att ge förutsättningar för automatisering i form av AI.

Stödja öppna standarder och filformat (A2)

Det är positivt med förslagen att ytterligare stärka förutsättningar och krav kring användning av IFC och andra öppna standarder för utbyte av data samt att Riksarkivet föreskriver användning av öppna standarder (ex. IFC 4x3) för digital byggnadsinformation som lämnas till eller mellan myndigheter.

Vi stöttar att Boverket utvecklar vägledningar och leveransspecifikationer för hur IFC kan användas.

Gemensam grafdatabas-datamiljö (A3)

Vi tycker att det är ett intressant initiativ att se hur nya tekniker och metoder kan användas för att bättre kunna analysera BIM-modeller och föreslår att ta tillvara erfarenheter och kunskap från relaterade projekt, t ex RealEstateCore och utvecklingsprojekt inom Smart Built Environment som ”Interoperabilitet – Digital samverkan för den byggda miljön”.

Experimentverkstad för cirkulär BIM (A5)

BIM Alliance har som mål att verka för implementering, forskning och utveckling av goda IT-lösningar och öppna standarder hos sektorns alla aktörer, samt för kompetens inom området. Vi ser gärna ett fördjupat samarbete med Boverket för att etablera en experimentverkstad, utan att skapa nya parallella forum.

 

Uppdaterad den