buildingSMART International Awards 2024

buildingSMART arbetar med att skapa bättre förutsättningar och visa på nyttan med öppna standarder. Det är dags att nominera projekt till buildingSMART International Awards 2024, vilket ibland kallas för VM i BIM.

Årets ansökningsomgång till den prestigefyllda tävlingen är öppen! Den 31 maj ska ansökningarna vara inskickade.

buildingSMART International Awards 2024

Ansökningsperioden sträcker sig från den 11 mars till den 31 maj.

Juryn utser finalister till och med 12 juli.

Finalisterna presenterar för en mindre jury runt den 7 augusti.

Vinnarna presenteras på buildingSMART International Summit den 3 oktober i Marrakesh, Marocko.

Information och guide för buildingSMART International Awards 2024.

buildingSMART International Awards

buildingSMART International Awards är ett pris som delas ut till aktörer verksamma inom bygg-, anläggnings-, förvaltningssektorn och akademin som visat på nyttan med att tillämpa valfria öppna standarder.

Det är de bästa exemplen från hela världen som belönas i tävlingen. Priset delas ut av intresseorganisationen buildingSMART International.

Priset är indelat i flera kategorier som representerar olika delar av samhällsbyggnadssektorn; projekt, förvaltning, forskning och teknik. Vinnarna utses av en oberoende jury med deltagare från ett tjugotal länder. buildingSMART International Awards delas ut årligen vid en högtidlig ceremoni. Det är BIM-världens mest prestigefyllda pris och kallas ibland för VM i BIM.

Kategorier och teman för år 2024

Bidragen ska nyttja ett eller flera buildingSMART-verktyg eller standarder och kom ihåg att hållbarhet är högt prioriterad.

bSI Awards 2024 - Kategorier

Tidigare erfarenheter

Det skickas in många bidrag till tävlingen och år 2020 fick vi en svensk vinnare!

Förra året
År 2023 fick tävlingen 9 vinnare, av de 137 bidrag skickades in till tävlingen. Bidragen har granskats av en jury på ca 150 personer från 28 olika länder.

Exempelvis så vann finländska Finavia Corporation i kategorin Design for Buildings (Design av byggnader) med sitt bidrag ”Helsinki Airport Development Programme Projects 2013–2023”.

Ta gärna del av buildingSMART International Awards 2023, samt se sändningen där vinnarna presenterades!

Svensk vinnare
År 2020 vann det svenska projektet Celsius tävlingen i kategorin Construction (Konstruktion) för ett kontorshus i Uppsala som rymmer bland annat labb, sciencepark och som har plats för Livsmedelsverket. Projektet Celsius var ett av Sveriges första byggprojekt där BIM används i hela processen.

Läs gärna mer om vinnarna år 2020 på buildingSMART.org och ta del av BIM Alliance nyhet om det svenska projektet Celsius och intervjun i Byggkoll. Det finns även en film om projekt Celsius.

– Många projekterar digitalt men gör sedan om alltihop till döda ritningar men här följer modellen med ut i produktionen, säger Anders Boström nu chef projektgenomförande på Vasakronan.

– Den stora grejen är att det blir betydligt färre fel i produktionen, menar Kjell Karlsson projektledare på Byggstyrning.

Uppdaterad den