– Jag är imponerad av det hårda jobb som hackarna lagt ner på att ta fram lösningar på utmaningar som sektorn har när det gäller digital informationshantering. På ett lättsamt sätt får vi både kunskap om lösningar på problem samt insyn i vilka tekniska lösningar som använts, säger Susanne Nellemann Ek, ordförande i juryn.

Bild på vinnare med blommor och diplom
Andreas Rudenå, Team Paramoutric. Fotograf: Jeanette Andersson

Vinnande team

Team Paramountric med tävlingsbidraget ”Koppla miljödata i tidigt skede” vann årets Hackathon. Teammedlemmar: Andreas Rudenå, Jonathan Quist, Estanislao Sarandón och Andreas Lundberg. Vinsten bestod av att presentera lösningen på konferensen Arbeta smart och ett presentkort på 5 000 kronor. Det vinnande teamet kommer också erbjudas möjligheten att presentera sin lösning för utmaningsägarena, Trafikverket och/eller BASTA. Och så klart äran och ett tjusigt diplom. Se den vinnande lösningen här.

Juryns motivering

Team Paramountric har visat att öppna format är framtiden och hur de kommer till användning. På ett inspirerande sätt ger de en lösning på hur hållbara materialval kan synliggöras i projektering. Tävlingsbidraget visar med ett visuellt workflow en arbetsyta med noder som kopplas ihop med varandra, för att tydliggöra hur data har filtrerats. Redovisningen är både översiktlig och ger detaljer för den tekniskt intresserade. Som bonus fick vi se ett interface mellan naturligt språk och modell.

Juryns hedersomnämnande

Årets hedersomnämnande gick till de två övriga finalisterna:

  • Team Sweco Sverige, Digital Services, som tagit fram en lättillgänglig lösning ”SMILe, nu automatiserar vi verifiering av leveransspecifikation”. En lösning som verkligen behövs och ger nytta här och nu. Se deras lösning här.
  • Team Ängelholms Geodesi som tagit fram en visionär lösning ”D5Solutions”. En lösning som visar att öppna format är framtiden och som konkretiserar interoperabiltet. En riktigt bra kombination av GIS och BIM som vi pratat om i många år. Se deras lösning här.

Årets BIM – GIS hackathon är ett initiativ för att öka medvetenheten om, och visa värdet av öppna standarder. Arrangörer av årets hackathon är BIM Alliance, Geoforum Sverige, AI Arena, Sweco och Trafikverket.

Läs mer om årets Hackathon >>

Se en intervju med Andreas Rudenå >>

Uppdaterad den