Den 13-14 oktober hölls Svenska institutet för standarder, SIS, sin digitala eventserie "Cirkulär framtid" och vi är stolta och glada över att kunna meddela att BIM Alliance vd Susanne Nellemann Ek fick ta emot Amospriset under torsdagen!

– Stort och varmt tack för Amospriset! Jag känner mig mycket hedrad och glad. Tack för en jättefin motivering som för mig inte kan vara finare. Roligt att bli sedd för att vara samlande och drivande – det är det som jag kan bidra med. Samlande och drivande är också kännetecken för BIM Alliance där jag verkar, säger Susanne Nellemann Ek.

Följande motivering stod bakom juryns beslut:

Om Amospriset

Amos Kruse var verksam för 100 år sedan, i en tid då det inte var självklart att en skruv och en mutter av olika fabrikat passade ihop. Han insåg nyttan med standarder och grundade SIS, en ideell förening som med oförminskad styrka fortsätter att arbeta för ett bättre samhälle.

Det här jubileumsåret delade SIS ut priset på World Standards Day, till den som i Amos Kruses anda verkat för att lyfta standardiseringens betydelse för god samhällsutveckling.

"Amospriset 2022 tilldelas Susanne Nelleman Ek för hennes arbete att lyfta den internationella standardiseringen i Sverige och verka för användning och engagemang. Susanne är en samlande kraft för standardisering inom byggsektorn med fokus på BIM området. Hon verkar för samverkan mellan olika standardiseringsorganisationer och är en drivkraft för att samla sektorn kring standardisering och utveckling."

– Jag är stolt över att priset går till oss i samhällsbyggnadssektorn. Sektorn är på en stor utvecklingsresa, där den digitala utvecklingen med BIM, och fenomen som sakernas internet och AI skapar nya förutsättningar. Standarder för digitalisering och spårbarhet är helt centrala och omställningen måste ske med näringsliv och politik i tandem. Både standarder och styrmedel kommer att vara avgörande för framdriften av sektorns utveckling till hållbar samhällsbyggnad.

Uppdaterad den