"BIM erbjuder stora möjligheter på byggarbetsplatsen"

2015-04-27

Tahir Sharif, BIM Director på Hexagon Geosystems, var en av talarna på BIM Alliance seminarium BIM och digitaliseringen. Tahir har över 25 års erfarenhet av positioner på ledningsnivå och har varit involverad i BIM-projekt i mellanöstern, Asien och Europa.
Vi passade på att prata med Tahir efter hans framförande på seminariet.

BIM Alliance årsstämma 2015

Bild: Tahir Sharif, BIM Director på Hexagon Geosystems

Ämnet för dagen är BIM och digitaliseringen. Hur ser du att vi som jobbar med BIM kan utnyttja kraften i den pågående digitaliseringen i samhället?

- Växande trender som Internet of Things och att människor i alla åldrar använder mobila enheter är till stor nytta när relationen mellan det digitala kontoret och byggarbetsplatsen börjar utvecklas. En befolkning som blir allt mer van vid en användarvänlig digital miljö också i 3D börjar förvänta sig att arbetsmiljön ska matcha detta. Det är till stor nytta för vår bransch!

Hur kan ett företag som Hexagon, som traditionellt arbetat med mätinstrument, bidra till BIM-utvecklingen i samhällsbyggandet?

- Hittills har man ofta fokuserat på tjänstemän och kontorsarbete när det gäller införandet av BIM men Hexagon erbjuder lösningar för BIM på fältet. Med en blandning av mätinstrument, som fångar allt från mikronivå hela vägen upp till kilometrar och sömlöst tar in data i BIM-miljön, har Hexagon goda förutsättningar att bidra stort till framtiden för BIM runt om i världen.

Ser du att det finns andra aktörer förutom de traditionella som närmar sig vår sektor och kan bidra till utveckling genom digitalisering?

- Spelindustrin är en av de mest finansierade och snabbast växande industrierna i världen. Vi kan använda de enorma framstegen i digital teknik som tas inom spelindustrin för att förbättra vårt sätt att interagera med BIM och dess data.