Lär dig mer om BIM i nytt infoblad

2015-12-18

Armeringstillverkaren Celsa Steel har implementerat BIM och BIM-kompatibel mjukvara i hela företaget. Idag finns all armeringsinformation i en molnbaserad databas som är tillgänglig för samtliga aktörer i armeringsprocessen. Vinsterna är många, både för tillverkare och kunder.

Det som började som ett arbete för att effektivisera informationshanteringen i armeringsprocessen utvecklades till ett BIM-baserat arbetssätt. Tidigare kunde armeringsinformationen för ett specifikt byggprojekt bestå av ett antal olika armeringsförteckningar i pdf-dokument eller som .xml-filer, skapade av konstruktör, arbetsplats, armeringsspecifikatörer och tillverkare. Dessa mejlades fram och tillbaka och det var lätt att det skrevs in felaktiga uppgifter och oklart vilket dokument som var det senaste och gällande. Följden blev att det ibland tillverkades armeringsjärn som inte längre var de rätta för bygget och nya fick tillverkas, oftast på företagets eller arbetsplatsens bekostnad.

– När vi insåg att det finns programvaror som vi kan integrera med vårt interna system öppnade sig möjligheten att arbeta på ett annat sätt än tidigare, säger Thomas Eriksson, teknisk chef på Celsa Steel.

Läs mer i BIM Alliance nya infoblad "BIM gör armeringsprocessen säkrare och effektivare".

Till BIM Alliance infoblad