"Digitaliseringen bryter upp och förändrar samhällets strukturer"

2015-10-20

BIM Alliance har spanat in i framtiden och pratat digitalisering med Linus Bille som är VD och medgrundare till det teknokreativa innovationsbolaget Eicorn AB. Linus var en av talarna på kick offen för Smart Built Environment - det nya programmet för digitalisering och industrialisering i samhällsbyggnandet.

Du kallar dig Technokreativ och Digital Innovatör, vad innebär det?
- Just nu flyter kommunikation, design och teknik ihop och här föds det nya områden som inte nödvändigtvis har akademiska tiltar. Att vara Technokreativ innebär att jag har ett designkunnande i botten men ett fokus på tekniken. Digital Innovatör betyder att jag har avgränsat mig och specialiserat mig på digital teknik, man kan säga att jag är en uppfinnare som har förståelse för det digitala ingenjörskapet. Linus Bille

Vad händer inom digitaliseringen just nu? Vad ser du för trender?
- Just nu är det en fullständig explosion, digitaliseringen tar fart inom alla områden. Som exempel kan jag ta syntetiseringen av mental förmåga som gör att vi måste omdefiniera vår syn på arbete. Vi uppfinner just nu automatisering för serviceekonomin och jobb som i vanliga fall kräver att man måste tänka och vara kreativ kan ersättas. Exempelvis är många sport- och finansreferat som du läser nu för tiden skrivna av en dator. Datorn kan också lära sig av sina misstag och skriva allt bättre texter.

- Vi ser att digitaliseringen bryter upp och förändrar samhällets strukturer och banksektorn genomgår just nu ett stålbad. Det har dels att göra med syntetiseringen av mental förmåga men det har också att göra med att den bakomliggande strukturen förändras. Det startas just nu små finansiella tjänster av start up-bolag som gör att du inte behöver vara kund hos en storbank på samma sätt längre, så själva fundamentet i den traditionella banken ersätts bit för bit.

- En nyhet är också att det finns virtuellt medborgarskap. I Estland kan du få e-medborgarskap och id-kort så att du till exempel kan öppna konto i en estnisk bank, utan att ha besökt landet. Hela Estlands statsapparat är digitaliserad. Är du som företagare missnöjd med svenska banker och myndigheter kan du starta bolag i Estland och få tillgång till estniska systemet istället.

Inom vilka branscher finns det föregångare?
- Det är ofta uppstickarna som är föregångarna. Tesla är ett bra exempel som redan från början byggt sin plattform för OTA, uppgradering av bilarna over-the-air. Om Volkswagen gjort samma sak hade de inte behövt återkalla så många bilar nu.

- Delar av mediebranschen är också väldigt progressiva. New York Times är ett gammalt bolag som överlevt eftersom de tidigt startade en digital avdelning som var helt skild ifrån den traditionella avdelningen. Det skapade såklart friktion under en period men sedan hade man en helt ny affärsmodell från en helt ny organisation som kunde ta över efter den gamla. Processerna är ofta så annorlunda att det inte fungerar när man försöker digitalisera det gamla, det behövs något nytt.

Vad kommer vi se mer av inom samhällsbyggnadsområdet?
- Kreativ frihet! Barn idag börjar tidigt skapa och bygga fritt i spel som till exempel Minecraft och de får med sig ett annat kreativt tänkande. När de blir äldre så kommer de ha helt andra idéer om hur man löser till exempel samhällsbyggnadsproblem.

- Robotiseringen är viktig på längre sikt, jag tror inte att någon kommer att stå och spika på ett större bygge om 30 år. Maskiner kan göra farliga arbeten och vi kan få färre olyckor på byggarbetsplatserna.

Linus Bille

Linus Bille pratade på kick offen för Smart Built Environment - det nya programmet för digitalisering och industrialisering i samhällsbyggnandet.

Vad finns det för utmaningar framåt?
- Den absolut största utmaningen är säkerhet. Det finns forskare som tror att de första digitala morden redan har inträffat, till exempel genom att någon hackat sig in på ett sjukhus och ökat dosen medicin hos en patient. Ett annat exempel är att USA lyckades förstöra nukleära centrifuger i Iran med hjälp av den skadliga mjukvaran Stuxnet.

- Runt år 2040 tror man att vi har skapat syntetisk intelligens som är i princip lika smart som en människa och utvecklingskurvan fortsätter exponentiellt efter det. Vi har alltså byggt världens största "maskin" som vi kallar för internet och till den så kopplar vi allt som är viktigt för oss – vatten, trafiksystem, sjukhus, kärnkraft etc. Och så kopplar vi dessutom på all kunskap som vi samlat på oss – och sedan gör vi "maskinen" smart och ser vad som händer. Det här kan användas för riktigt dåliga syften och jag tycker att det är risker man måste tänka över. Stephan Hawkins, Elon Musk och andra stora tänkare funderar redan i de här banorna.

- Just nu är vi så ivriga att digitalisera att de här frågorna allt för ofta glöms bort. Från regeringshåll hänger man inte med utan funderar mer kring saker som automona bilar – som egentligen är en liten fråga i ett stort sammanhang. Den större bilden saknas.