Hur påverkar sakernas internet framtidens samhällsbyggnad och bostäder?

BIM Alliance medverkar i panelsamtal i Almedalen. Blir framtidens samhällsbyggnad och bostäder bättre med hjälp av Internet of things (IoT) – sakernas Internet?

Starttid:2015-07-01 08:00 Sluttid:2015-07-01 09:00

Adress:Samhällsbyggararenan i Almedalen, Strandvägen 4 (intill kongresshallen Wisby Strand). Ort:Visby

Blir framtidens samhällsbyggnad och bostäder bättre med hjälp av Internet of things (IoT) – sakernas Internet? Kan vi spara pengar och energi? Kan vi skapa öppna och demokratiska system som ger nya typer av hållbara affärer och funktioner? Eller tar vi en risk som lämnar över kontrollen och ökar beroendet av system som registrerar våra rörelser och lagrar våra uppgifter?

Det är huvudfrågorna under ett panelsamtal på Samhällsbyggararenan i Almedalen, den 1 juli kl. 8.00-9.00. Frukost från kl. 07.30.

Samtalet leds av Anna Kelly, PwC Sweden, rådgivare och konsult med närmare 20 års erfarenhet av förändringsarbete och digitalisering inom offentlig sektor, regeringen och näringslivet.

I panelen medverkar:

  • Per Bjälnes, BIM-strateg på Tyréns och representant för föreningen BIM Alliance. Han är en av landets ledande experter på IoT inom samhällsbyggande och presenterar fler aktuella och konkreta exempel. Han leder nu ett projekt där Tyréns tillsammans med Yanzi och INTEL slagit världsrekord i att installera sensorer på det egna huvudkontoret, för att sedan studera hur man kan använda IoT där det behövs och ger nytta.
  • Sara Haasmark, jobbar sedan flera år på Fastighetsägarna som hållbarhetschef. Efter sommaren tillträder hon som VD för Samhällsbyggarna. Samhällsbyggare och bloggare med stort kunnande och intresse inom hållbarhet/teknisk innovation.
  • Jonas Söderström, konsult på inUse Experience, debattör och internetveteran. Har sedan mitten av 1990-talet arbetat med användbarhet i datasystem och med webben. Ett stort antal företagskoncerner, organisationer, myndigheter och den tidigare regeringen finns bland uppdragsgivarna. Gav nyligen ut uppmärksammade boken "Jävla skitsystem".
  • Conny Wahlström, statssekreterare hos bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (mp). Han har tidigare varit chef för RFSU:s nationella enhet och jobbat som kanslichef för Miljöpartiet i Stockholms stad och även i regeringskansliet år 2002–2006 då Miljöpartiet och Socialdemokraterna samarbetade.

Läs mer i det officiella Almedalsprogrammet

Läs pressmeddelande om panelsamtalet